Quantcast
Channel: Bulgaria – Reisemagazinet

Fjelltur i Vratsa, Bulgaria

$
0
0

Bulgaria kan by på mye flott natur og har en rekke fjellkjeder hvor det er gode muligheter for vandreturer.  Et av de mest tilgjengelige stedene er byen Vratsa, litt nord for Sofia .  Selve byen er ikke verdens mest spennnende, men ligger ypperlig plassert i utkanten av Balkanfjellene og man kan enkelt spasere fra sentrum og opp i høyden.

Vratsa har ca. 60000 innbyggere og det er strengt tatt ikke så mye å fortelle om byen. I tillegg til flott natur er den mest kjent for at den bulgarske dikteren og nasjonalhelten Hristo Botev døde her etter å ha startet et opprør mot ottomanerne.  En statue av ham står på torget, som også er oppkalt etter ham.  Ellers har byen alt man trenger av spise- og overnattingssteder, men er altså ikke noe sted man reiser langveisfra for å oppleve.

Byen er altså et flott utgangspunkt for fjellturer og selv i sentrum av Vratsa trengs det ingen transport for å komme seg til turstiene.  Man kan rett og slett starte på torget og gå rett opp i de skogkledde høydene nær byen.  Litt mer spennende er det imidlertid å først følge veien sørvestover til en trang kløft, hvor man vil finne diverse vandrestier oppover i fjellet.

Jeg synes ikke turstiene var spesielt godt merket, men fjellområdet i nærheten av Vratsa er ganske oversiktlig så man vil som regel relativt enkelt finne frem.  En ulempe er at stiene ofte er litt kjedelige i bunnen fordi trær sperrer for hele utsikten.  Når man kommer opp mot toppen blir imidlertid vegetasjonen helt annerledes noe som gir en ganske så spektakulær utsikt.  Fra flere utsiktspunkter har man strålende utsikt over hele området, inkludert selve byen Vratsa.

Området et dessuten svært populært for fjellklatring og når man ser de bratte fjellsidene, så skjønner man hvorfor.  Fjellene rundt Vratsa er del av den lange fjellkjeden Balkanfjellene, så det er mange muligheter for turgåing hvis man vil litt lenger bort fra byen.  En del av området er definert som naturpark og inneholder en del sjeldne fuglearter og flere hundre huler.  Den mest kjente hulen er Ledenika-hulen rundt 15 kilometer fra sentrum av Vratsa.


Utsikt over byen Vratsa

Det er fullt mulig å besøke Vratsa på en dagstur fra Sofia.  Bussen koster 10 Lv og tar bare ca. halvannen time og det er relativt hyppige avganger.  I tillegg går det tog, men dette tar litt lenger tid.  Jeg vil imidlertid anbefale å ta minst en overnatting i Vratsa for å få bedre tid og muligens større utbytte.  Som i resten av Bulgaria, er det svært billig å overnatte i Vratsa.  Hotel Chaika som ligger perfekt plassert for gåturer, ca. 15 minutter å gå fra selve byen koster bare 50 Lv (ca. 190 NOK) for et rom av bra standard.


Fine høstfarger i fjellet

Flyforbindelsene til Bulgaria fra Norge er relativt dårlige.  Det finnes ingen direktefly til hovedstaden Sofia.  Norwegian flyr til BurgasSvartehavskysten i sommermånedene, men da er man relativt langt fra Vratsa (selv om Bulgaria ikke er så veldig stort).  Bruk Finn, Kayak, Momondo, Skyscanner eller lignende tjenester for å få billigst mulig flybillett med mellomlanding et sted i Europa.  Ikke regn med noe sensasjonalt billig.

Print Friendly

The post Fjelltur i Vratsa, Bulgaria appeared first on Reisemagazinet.


Rila kloster, Bulgaria

$
0
0

Rila kloster er det største ortodokse klosteret i Bulgaria og en av landets viktigste attraksjoner. Selv om man har sett mange kirker og religiøse bygninger i Europa, så er Rila kloster såpass spesielt at man ikke bør gå glipp av det på en tur til i Bulgaria.

Rila Kloster

Klosteret ligger i fjellsiden på en skogkledd trang dal i Rilafjellene, ca. 117 kilometer sør for hovedstaden Sofia.  Det ble grunnlagt på 900-tallet av eremitten og Bulgarias nasjonalhelgen Ivan Rilski.  Opprinnelig lå det et annet sted i nærheten men ble flyttet til det nåværende plasseringen i 1335.

Klosteret ser ikke så imponerende ut fra utsiden

På slutten av 1300-tallet kom Bulgaria under ottomansk (muslimsk) styre.  I denne lange og mørke perioden ble bulgarerne og bulgarsk kultur undertrykket.  Rila kloster ble ødelagt mange ganger, men er alltid bygget opp igjen. Klosteret er spesielt viktig for den bulgarske nasjonen da det hjalp med å bevare bulgarsk identitet, kultur, religion og språk under det langvarige muslimske styret. I 1833 skjedde det katastrofale at klosteret brant ned. Takket være donasjoner fra velstående bulgarere i hele landet var man imidlertid allerede året etterpå i gang med gjenoppbyggingen. I 1983 kom det på Unescos verdensarvliste.

Baksiden av kirken

Når man ankommer klosteret så ser det fra utsiden litt borgaktig ut og egentlig ikke spesielt imponerende.  Men etter å ha gått gjennom porten og kommet inn i borggården hvor tårnet og klosterets kirke ligger får man imidlertid et helt annet inntrykk. Selve kirken er virkelig utrolig flott og har en arkitektonisk stil som skiller seg ganske klart fra andre kirker ortodokse kirker.  Veggene og taket på utsiden er blant annet dekorert med fargerike frescomalerier hvor man ser helt tydelig at bildene forteller en historie.  Også innsiden av kirken er svært imponerende, blant annet dekorert med mange kjente ikoner.

Fargerike malerier på utsiden av kirken

Ved siden av kirken ligger tårnet som er den eneste strukturen som overlevde den store brannen. Det er dermed den eldste strukturen i komplekset og har stått helt siden 1335. Tårnet er ikke så veldig høyt men uansett verd å ta turen opp i for utsikten er faktisk ganske bra.   Bygningen rundt er først og fremst boligområde for munkene men er dekorert ganske pent med fargerike balkonger som passer inn med stilen til kirken. Man bør også ta en tur innom museet.  Det inneholder en rekke skatter og kunst og er særlig kjent for Rafails kors, et relativt lite trekors hvor man har inngravert flere hundre miniatyrtegninger.

Koselige verandaer

Det koster ingenting å komme inn i Rila kloster, men det koster litt besøke tårnet (ca. 20 NOK) og museet (ca. 30 NOK). Klosteret er ikke så veldig stort, så for de fleste er det nok å tilbringe 1-2 timer der.  Dersom man vil bli lengre så er det faktisk mulig å overnatte i klosteret og ellers ligger det flere hoteller rett utenfor.

Inne i borggården

Klosteret ligger altså i Rilafjellene, et naturskjønt område hvor det er flotte turmuligheter om sommeren.  Det er et omfattende nett med turstier man kan legge i vei på.  Et annet godt utgangspunkt for fjellturer er byen Bansko som er et vintersportsted om vinteren.

Utsikt fra tårnet

Fra hovedstaden Sofia kan man enkelt besøke Rila kloster på en dagstur.  Med egen bil er dette spesielt enkelt.  Uten egen transport, kan man ta en kombinasjon av busser dit eller melde seg på en dagstur. Det koster ca. 200 kroner for en dagstur som typisk også inkluderer stopp i Boyana kirken utenfor Sofia.

Print Friendly

The post Rila kloster, Bulgaria appeared first on Reisemagazinet.

Veliko Tarnovo, Bulgaria

$
0
0

Det er ikke bare den dramatiske beliggenheten som gjør byen Veliko Tarnovo til en av Bulgarias største attraksjoner. Historisk har byen vært sentral i kampen for bulgarsk uavhengighet og den regnes ofte som den mest “bulgarske” byen i landet. Som gammel hovedstad finnes det en rekke kulturminner fra storhetstiden og gamlebyen har en helt spesiell arkitektur.

Asen-monumentet med Veliko Tarnovo i bakgrunnen

Veliko Tarnovo har rundt 70 000 innbyggere og ligger sentralt i Bulgaria der elven Jantra (som etter hvert renner ut i Donau) tar noen kraftige svinger. I 1185 ble Veliko Tarnovo et senter for opprør mot det bysantinske imperiet (Østromerriket) og under ledelse av brødrene Petar IV og Ivan Asen løsrev et stort område seg. “Det andre bulgarske riket”, som det senere ble kalt, dekket dagens Bulgaria samt store deler av Balkan og opp mot Ukraina og ble styrt av tsarer fra Asen-slekten med Veliko Tarnovo som hovedstad.

Gamlebyen i Veliko Tarnovo

Gamlebyen i Veliko Tarnovo ligger i en skråning og er relativt bratt (foto av camwears / Flickr)

I Bulgaria regnes denne historiske perioden som en gylden tid med et blomstrende kulturliv og bygging av mange monumenter som kirker, palasser og festninger. Senere skulle imidlertid riket slite med kriging både innbyrdes og mot andre riker. I 1393 inntok ottomanerne Veliko Tarnovo, etter tre måneders beleiring, og hele Bulgaria ble snart innlemmet i det muslimske ottomanske imperiet. Muslimene undertrykket naturligvis de kristne og jobbet hardt for å utslette den tradisjonelle bulgarske kulturen. Gjennom hele den ottomanske perioden var imidlertid Veliko Tarnovo et senter for kampen for bulgarsk selvstendighet og blant annet åsted for to mislykkede opprør. Til slutt ble det imidlertid russerne som i 1878 frigjorde Bulgaria fra det muslimske overherredømmet.

Gamlebyen har en spesiell arkitektur

Gamlebyen har en spesiell arkitektur

Med en slik bakgrunn finnes det selvsagt mye av historisk interesse i Veliko Tarnovo. Byen er ikke så stor men det er allikevel mye å se, inkludert et stort antall museer, særlig med forbindelse til Bulgarias kultur og kamp for selvstendighet. Gamlebyen er bygget i bulgarsk renessansestil (fra 1800-tallet) og skiller seg veldig fra hvordan andre byer i Øst-Europa ser ut.

Tsarevets festningen

Tsarevets festningen

Hjertet av gamlebyen ligger i en bratt skråning og er relativt bratt, men det er uansett svært trivelig å bare spasere rundt i de trange brosteinslagte gatene. Dersom man har satt seg litt inn i historien på forhånd vil man dessuten komme over historiske referanser mange steder. For en god introduksjon til Veliko Tarnovo kan man bli med på en helt gratis omvisning i byen. Denne starter hver dag klokken 1100 fra Turistinformasjonen og der er bare å møte opp. 

Inne på Tsarevets festningen

Dessverre mest ruiner inne på Tsarevets festningen

Den mest iøynefallende attraksjonen i Veliko Tarnovo er nok den gamle middelalderborgen Tsarevets som ligger på en høyde rett utenfor den nåværende bykjernen. Det var herfra tsarene styrte landet under det andre bulgarske riket. Dessverre ødela ottomanerne hele festningen så veldig mye er i ruiner, til tross for et omfattende restaurasjonsarbeid i den senere tid. Før ottomanerne kom må festningen ha vært et imponerende syn, for anlegget er gigantisk og det tar sin tid hvis man vil utforske hele området. Blant annet har man funnet restene av et titalls kirker og klostre samt flere hundre andre bygninger.

Patriark-katedralen

Patriark-katedralen inne i Tsarevets festningen

Helt på toppen ligger Patriark-katedralen, en gang sete for den bulgarske patriarken under det andre bulgarske riket. Katedralen ble helt ødelagt av muslimene og er nylig rekonstruert fra grunnen av. Den brukes ikke som kirke lenger, men er åpen for publikum og har noen veggmalerier i en helt annen (modernistisk) stil enn hva man er vant med fra ortodokse kirker. Utenfor katedralen har man dessuten flott utsikt mot selve gamlebyen i Veliko Tarnovo (og alle andre retninger). Andre bygninger av interesse i Tsarevets er kongepalasset rett nedenfor katedralen og Baldwins tårn helt i hjørnet av festningen. På kvelden har man dessuten et lys og lydshow på festningen som illustrerer Bulgarias kamp for selvstendighet.

Tsarevets by night

Lysshow på Tsarevets festningen (bilde av Klearchos Kapoutsis / Flickr)

Rett nedenfor gamlebyen tar elven en kraftig u-sving slik at det dannes en slags halvøy. Der er det bygget et stort monument for å hedre Asen-dynastiet som altså styrte det andre bulgarske riket. Monumentet stod ferdig til 800-års jubileet i 1985 for Asen-brødrenes opprør mot det bysantinske imperiet og er et riktig imponerende syn. Fra monumentet har man dessuten flott panoramautsikt opp mot gamlebyen i skråningen. Særlig ved solnedgang får man en nydelig lysvirkning på husene. Rett ved siden av monumentet ligger forøvrig et kunstmuseum med mange bilder fra Veliko Tarnovo og omegn.

Elven Jantra tar en kraftig u-sving rundt Asen-monumentet (bilde av BaboMike / Flickr)

Veliko Tarnovo har forøvrig ingen mangel på museer og historiske bygninger. Andre museer av interesse er “Museum of the Bulgarian Revival” og Arkeologisk museum (med artifakter fra romerriket) som ligger rett ved siden av hverandre. Ellers er byen full av kirker, noen av dem av historisk betydning, blant annet “Den hellige 40 martyrer kirken” som ble brukt som kongelige mausoleum og senere konvertert til moske av tyrkerne.

Museum of the Bulgarian Revival

Museum of the Bulgarian Revival ligger i en gammel ottomansk politistasjon.

Ellers finnes det mye av interesse som kan besøkes på dagstur fra Veliko Tarnovo. Den lille landsbyen Arbanasi noen kilometer borte er kjent for sine mange klostre og kirker og er et populært utfluktsted. Personlig syntes jeg ikke den var all verdens interessant, men man har ihvertfall fin utsikt ned til Veliko Tarnovo derfra. En taxi koster bare rundt 10 kroner fra Veliko Tarnovo.

Tsarevets

Flott natur rundt Veliko Tarnovo

En annen mulig dagstur er til Preobrazhenski klosteret som ligger rundt 7 kilometer fra Veliko Tarnovo. Det går en merket sti til klosteret hvis man har lyst til å spasere eller man kan ta buss eller taxi. Ellers går det an å leie sykkel og sykle rundt på landsbygda. Hele området har flott natur og egner seg godt for sykling. Andre mulige aktiviteter rundt Veliko Tarnovo er hesteridning, fjellklatring og besøke grotter.

Gate i Veliko Tarnovo

Gate i Veliko Tarnovo

Som man kan forvente av en by som Veliko Tarnovo er det ingen mangel på suvenirbutikker. Ikke alt er billig juggel heller. Det selges også en del håndverk (keramikk, smykker, treutskjæring etc) av ganske høy kvalitet siden byen har lange håndverkstradisjoner, spesielt i Samovodska Charshiya gaten, sentralt i gamlebyen. Ellers er byen full av restauranter, kafeer og barer. Det ligger et universitet i byen og med sin store andel av studenter er den derfor ganske livlig.  Det er også godt utvalg av hoteller og for rundt 200 kroner får man bra standard.

Solnedgang over gamlebyen

Solnedgang over gamlebyen

For å komme til Veliko Tarnovo fra Norge er det mest naturlig å fly til Sofia eller Varna. Bussen mellom Sofia og Varna kjører gjennom Veliko Tarnovo, så det er veldig gode bussforbindelser fra disse byene. Norwegian har direktefly til Varna om sommeren og det finnes også enkelte charterfly på den tiden. Resten av året er det ingenting direkte, så da man bruke de tradisjonelle flyselskapene med mellomlanding i Europa og generelt dårlig forbindelse. Søk på SkyscannerMomondoFinn eller Kayak for å finne de billigste flybillettene.

Print Friendly

The post Veliko Tarnovo, Bulgaria appeared first on Reisemagazinet.

Sofia, Bulgaria

$
0
0

Sofia er hovedstaden i Bulgaria og landets viktigste by. Noen stor turistmagnet for nordmenn har den tradisjonelt ikke vært og strengt tatt har den heller ingen turistattraksjoner i absolutt verdensklasse. Mye av det som finnes er allikevel ganske interessant og Sofia er dessuten en riktig trivelig by å oppholde seg i.

Kommunistpartiets gamle hovedkvarter

Kommunistpartiets gamle hovedkvarter, nå en del av parlamentet

Sofia ligger i Sofiadalen langt vest i Bulgaria og er omringet av fjell på tre sider. I dag har byen rundt 1.2 millioner innbyggere. Det er faktisk en av Europas eldste hovedstader med en historie helt tilbake til ca. 700 f. Kr. Byen ble grunnlagt av trakerne (en gruppe stammer de færreste har hørt om) som kalte byen for Serdica. Senere ble Sercika (selvsagt) erobret av romerne som bygget mye nytt og ekspanderte byen til å bli svært viktig politisk og økonomisk. Deretter ble byen ødelagt av hunerne, gjenoppbygget og var en del av både de første bulgarske rikene og det bysantiske riket. På 1300-tallet kom muslimene og la under seg hele Balkan og gjorde Sofia til en del av det ottomanske riket. Dette varte helt til Bulgaria ble frigjort av Russland i 1876. Under andre verdenskrig var Bulgaria alliert med Tyskland og ble okkupert av Sovjetunionen i krigens sluttfase. Sovjetunionen fikk dermed stor innflytelse på den videre utviklingen og sørget for at Bulgaria ble kommunistisk frem til revolusjonene i 1989.

Banya Bashi moskeen

Banya Bashi moskeen minner om den muslimske fortiden

De viktigste severdighetene i Sofia ligger i gangavstand fra byens sentrum, noe som gjør Sofia perfekt for å utforskes til fots. Imidlertid er mange av attraksjonene ikke like interessante uten at man kjenner den historiske bakgrunnen. En god guidebok vil derfor gjøre Sofia langt mer spennende, men det første man bør gjøre er å delta på den gratis daglige guidede gåturen rundt i byen, noe som gir et glimrende utgangspunkt for senere å utforske Sofia på egenhånd. Det er to daglige avganger, henholdvis  kl 1100 og kl 1800 og turen tar ca. to timer.

Romerske ruiner

Romerske ruiner utenfor Serdika metrostasjonen

Sofias lange historie gjør at det ofte dukker opp ting av arkeologisk verdi når man graver i sentrum. Spesielt for Sofia er hvordan de nyoppdagede arkeologiske skattene har blitt integrert i bybildet. I anleggsfasen for den relativt nye metroen (åpnet ikke før i 1998) kom man for eksempel over en mengde ruiner fra trakerne og romerne. Deler av disse ble bygget inn i metrostasjonen Serdika (oppkalt etter den opprinnelige bosetningen) mens utenfor har man gravd ut et større felt med romerske ruiner. Under byggingen av et femstjerners luksushotell dukket det opp et romersk amfiteater som man valgte å integrere i hotellets resepsjon. Hotellet fikk navnet Arena di Serdica og selv turister som ikke bor på hotellet kan komme gratis inn for å se på ruinene. Andre eksempler finnes i undergangen mellom presidentpalasset og et regjeringsbygg, hvor man kan se Serdicas gamle byport og den gamle romerske veien til Plovdiv (via Militaris).

Svetka Petka kirken

Den lille St. Petka kirken i sentrum av Sofia

Sofia har en rekke kirker som enten er interessante på grunn av sitt utseende eller fordi det ligger en spesiell historie bak. Sveta Nedelja kirken (Hellige søndags kirken), rett ved Serdika metrostasjonen, har helt klart den mest dramatiske bakgrunnen. I 1925 utførte nemlig det bulgarske kommunistpartiet et terrorangrep i kirken og tok livet av over 150 mennesker fra Bulgarias politiske elite. Kommunistenes plan var riktig utspekulert og de jobbet over en lengre periode med å frakte minst 25 kilo eksplosiver opp på loftet i kirken. Deretter drepte de en kjent general for at viktige politiske og militære ledere skulle samles i Sveta Nedalja til begravelsen. Den bulgarske tsaren var imidlertid forsinket til begravelsen så han overlevde angrepet. (Se forøvrig Wikipedia-artikkelen som har et bilde av kirken med kollapset tak etter eksplosjonen). Rett ved kirken ligger forøvrig Banya Bashi moskeen (byens eneste moske) og Sofia-synagogen slik at man har bygninger fra tre forskjellige religioner nesten på siden av hverandre.

Inne i Sveta Nedelja kirken

Inne i Sveta Nedelja kirken

Den peneste kirken i Sofia er utvilsomt Aleksander Nevskij katedralen. Den er også hovedsete for den bulgarske patriarken og en av de største ortodokse katedralene i verden. Kirken er av nyere dato, ferdigstilt på 1900-tallet for å minnes de døde russiske soldatene fra krigen mot ottomanerne hvor Bulgaria ble frigjort fra muslimene. (I Tallinn finnes forøvrig en kirke med samme navn. Aleksander Nevskij var en russisk prins som vant viktige slag mot tyskere og svensker). En annen viktig kirke er Bojanakirken som ligger i utkanten av byen, et godt stykke fra sentrum. Den står på Unescos verdensarvliste og er særlig kjent for sine veggmalerier. Dersom man tar en guidet dagstur til Rilaklosteret vil man sannsynligvis stoppe her på tilbakeveien.

Aleksander Nevskij katedralen

Aleksander Nevskij katedralen

Byens eldste kirke er den sylindriske St. Georg kirken som stammer helt tilbake fra 300-tallet. Den er særlig kjent for veggmaleriene på innsiden. Rundt kirken er det dessuten gravd ut flere gamle ruiner fra romerne. Kirken er ellers ganske bortgjemt og helt omringet av bygninger, noe som ikke er tilfeldig. Kommunistene var skeptiske til organisert religion, men turte ikke å gå så langt som å ødelegge kirkene, så i stedet ble de gjemt bort på denne måten. Det  samme ser man forøvrig i Bucuresti. St. Sofia kirken fra 500-tallet er den nest eldste i byen og har faktisk gitt navnet til Sofia. Under ottomanerne ble den brukt som moske. Utenfra er det langt fra åpenbart at den er en kirke og man vil særlig legge merke til at den ikke har noe klokketårn. Imidlertid har de hengt opp en kirkeklokke i treet utenfor!

St. Georg kirken

St. Georg kirken har man gjemt bort så godt man kan

Sofia har selvsagt også attraksjoner som ikke er religiøse av natur. Ivan Vazov Nasjonalteateret er kanskje den vakreste bygningen i byen og med sin beliggenhet ved byparken er teateret et populært samlingssted for lokalbefolkningen. Særlig flott er området på kvelden når både teateret og fontenene foran er opplyst. De fleste turister nøyer seg imidlertid med å beundre bygningen utenfra, for selv om teaterbillettene er relativt billige så er de færreste interesserte i å se forestillinger på bulgarsk. Kulturinteresserte har trolig større utbytte av forestillinger ved det nasjonale teateret for opera og ballett, hvor språket ikke betyr så mye. Også her er billettene svært rimelige sammenlignet med Norge, og de billigste setene koster typisk rundt 100 kroner. Nasjonalgalleriet kan også være verd å få med seg hvis man har interesse for bulgarsk kunst. Som hovedstad har selvsagt Sofia et godt utvalg av museer. Det mest prominente er kanskje Arkeologimuseet som befinner seg i en gammel moske. Ellers finnes både historisk museum og militærhistorisk museum.

Ivan Vazov nasjonalteateret

Utenfor Ivan Vazov nasjonalteateret

Store deler av Sofia er parkområder og særlig utkanten av sentrum er preget av dette. En interessant park er Knyazheska hagen i nærheten av Aleksander Nevskij katedralen. Her finner man nemlig noen svært kontroversielle monumenter som hyller den sovjetiske hæren for “frigjøringen” av Bulgaria under andre verdenskrig. Skulpturene her ser definitivt typisk kommunistiske ut og mange ønsker å fjerne alt sammen, gitt at “frigjøringen” medførte at Sovjetunionen etter krigen tvang kommunismen på bulgarerne med all elendighet det medførte.

Knyazheska hagen

Sovjetiske minnesmerker i Knyazheska hagen

Litt sør for sentrum ligger et annet parkanlegg rundt det bulgarske kulturpalasset. Selve palasset er mest et kongressenter og mindre interessant for turister enn det i utgangspunktet kan høres ut som. Men nordmenn bør merke seg at gaten som går parallellt med parken er oppkalt etter Fridtjof Nansen. Han hedres først og fremst for sin innsats for flyktningene etter første verdenskrig og i hjørnet av parken har man nylig plassert et (litt uforståelig) monument til ære for ham.

Aleksander Nevskij katedralen by night

Aleksander Nevskji katedralen by night

Sofias beliggenhet ved foten av fjellkjeden Vitosja gir gode rekreasjonsmuligheter. (Imidlertid medfører det også at forurenset luft kan bli liggende over byen, noe som har gjort Sofia til EUs mest forurensede hovedstad.) I fjellet kan man stå på ski om vinteren og gå tur om sommeren. Det finnes både en gondolbane og en stolheis opp på fjellet og der finnes det et stort nettverk av turløyper som kan følges. Denne nettsiden inneholder litt informasjon om hvordan man kommer seg opp i fjellet. Et stykke lenger oppe i fjellene ligger det utrolig flotte Rilaklosteret, en grei dagstur fra Sofia og en av de viktigste attraksjonene i Bulgaria.

Rila kloster

Rila kloster er en fin dagstur fra Sofia

Shoppinginteresserte har store valgmuligheter i Sofia. Den viktigste (men ikke billigste) handlegaten er Vitosja boulevarden som er gjort om til gågate og hvor mange luksusmerker har butikker. Videre ligger et innendørsmarked i den vakre Markedshallen midt i sentrum, hvor man kan få kjøpt klær og mat, inkludert en del bulgarske spesialiteter. I tillegg finnes en del andre mer uformelle markeder. Se oversikten her.

Marked i Sofia

Mange små markeder rundt i Sofia

Valutaen i Bulgaria er lev (betyr løve, Bulgarias nasjonalsymbol) og er bundet til euroen (faktisk har den samme verdi som en tysk mark ville ha hatt). Den svake norske kronen gjør derfor at Bulgaria har blitt en del dyrere de siste årene men landet er fremdeles svært god valuta for pengene. For 200 kroner får man et bra hotellrom og et godt måltid mat trenger ikke koste mer enn rundt 50 kroner. Blant hoteller har jeg har gode erfaringer med Hotel Cheap som har flotte rom fra rundt 180 kroner. Søk ellers etter overnatting på Booking.com eller Agoda. I tillegg kan man selvsagt bruke Airbnb og lignende tjenester for å leie en leilighet. (Hvis du ikke er registrert på Airbnb ennå, så kan du registrere deg via denne linken og få en innmeldingsbonus på ca. 300 kr som kan brukes på din første reservasjon).

Kunst i Sofia

Mye rart å se i Sofias parker

Sofia har mange bra restauranter med alt fra tradisjonell bulgarsk mat til retter fra de fleste verdenshjørner. Med de lave prisene kan nordmenn dessuten stort sett ta for seg av det dyreste på menyen uten å trenge å bekymre seg nevneverdig for regningen. Sofia sies også å ha et hektisk uteliv med nattklubber som har åpent døgnet rundt og minimalt med restriksjoner på alkoholservering. Bulgaria har dessuten svært liberale gamblinglover, slik at både fysiske casinoer og casino på nett er tillatt. Dette har medført at et relativt stort antall casinoer har etablert seg i bykjernen. Selv om disse er regulerte av staten er det kanskje tryggere og enklere for nordmenn å benytte seg av norske tjenester som man kan finne på portalen Casinospesialisten.  

Nasjonalteateret på kvelden

Ivan Vazov nasjonalteateret by night

Sofia kan besøkes hele året. Byen ligger på 550 meters høyde så selv om det blir varmt på sommeren er det som regel ikke helt uutholdelig. Våren og høsten er imidlertid den beste tiden å besøke på med litt kjøligere vær, mens vinteren er ganske kald med gode muligheter for snø.

Metroen i Sofia

Inne på Sofias effektive metro

Det er lett å komme seg rundt i Sofia og det aller meste av interesse befinner seg uansett innen gangavstand fra sentrum. Hvis det skulle oppstå behov så er kollektivtilbudet bra og billig med både metro, trikk, buss og trolleybuss. Byen har dessuten noen eksepsjonelt rimelige taxier og sjåførene bruker vanligvis taksameteret uten å krangle. Etter tidligere å ha vært ganske tungvinn å besøke har Wizzair åpnet en direkterute fra Torp to ganger i uken, slik at Sofia har blitt veldig lett tilgjengelig. Søk ellers på Skyscanner eller Momondo etter de billigste flybillettene.

The post Sofia, Bulgaria appeared first on Reisemagazinet.

Plovdiv, Bulgaria

$
0
0

Plovdiv er Bulgarias nest største by men relativt ukjent for de fleste nordmenn. Turister bør imidlertid bli kjent med Plovdiv, for det er kanskje den mest spennende byen i Bulgaria. Her finnes godt bevarte kulturminner fra romertiden, en gammel bydel med vakre fargerike hus i bulgarsk renessansestil, utallige museer, kunstgallerier og alt hva turister måtte ønske seg av barer, restauranter og kafeer. Det er ikke uten grunn at Plovdiv er valgt ut som europeisk kulturhovedstad i 2019.

Utsikt over Plovdiv

Plovdiv ligger på 6 høyder

Plovdiv har rundt 340 000 innbyggere og ligger nokså sentralt i Bulgaria, et stykke øst for hovedstaden Sofia. Elven Maritsa (som kommer fra Rilafjellene og fortsetter gjennom Tyrkia og ut i Egeerhavet) flyter gjennom byen. Plovdiv er en av verdens eldste byer og det finnes rester etter bosetninger allerede for 8000 år siden. Trakerne var de første som laget et ordentlig bysamfunn, men senere har det vært en rekke forskjellige herskere innom. Plovdiv har gått under mange forskjellige navn, særlig variasjoner av Filippopolis, etter Filip av Makedonia som erobret byen i 342 f. Kr.  Byutviklingen skjøt fart under Romerriket hvor Plovdiv ble en viktig by og det ble bygget mye nytt. Senere holdt de muslimske ottomanerne makten i flere hundre år, helt til Bulgaria ble frigjort av russiske styrker i 1878.

Gamlebyen i Plovdiv

Gamlebyen i Plovdiv

Plovdiv lå opprinnelig på 7 høyder, men en av dem ble jevnet med jorden på 1900-tallet slik at det nå er bare 6 høyder igjen. De tre viktigste er Nebet, Dzhambas og Taksim som henger sammen og er stedet hvor gamlebyen og mange av Plovdivs kulturminner befinner seg. Helt på toppen av Nebet ligger restene av den første trakiske bosetningen fra ca. 1300 f. Kr. Ruinene er ikke i så veldig god stand, men med litt fantasi skjønner man at det er restene av en festning som inneholdt et tempel og et palass. Uansett er dette et sted som må besøkes for den fine utsikten over Plovdiv.

Det romerske amfiteateret i Plovdiv

Det romerske amfiteateret i Plovdiv

Like i nærheten ligger Plovdivs mest imponerende fortidsminne, nemlig et av verdens best bevarte romerske amfiteatere. Utrolig nok ble ikke teateret oppdaget før i 1972, og da ved en ren tilfeldighet på grunn av et jordskred. Man kan jammen lure på hva annet som ligger under bakken når en så stor ruin bare plutselig kan dukke opp. Det skal riktignok sies at amfiteateret ikke var i spesielt god stand etter oppdagelsen og at det måtte gjøres en del rekonstruksjonsarbeid for at det skal fremstå like fantastisk som det gjør i dag. Amfiteateret ble bygget av romerne rundt år 90 og har en kapasitet på nærmere 7000 tilskuere. Det sees egentlig best utenfra, men man kan også betale for å komme inn og spasere rundt på scenen og tribunene. På sommeren brukes det til teaterforestillinger og konserter.

Gamlebyen

Gamlebyen i Plovdiv

Plovdivs gamleby sprer seg over de tre høydene og er den mest fascinerende delen av byen. Etter mange hundre år med muslimsk styre så skjedde det på 1800-tallet en gjenoppvåkning av gammel bulgarsk kultur. Resultatet var at bulgarerne begynte å danne seg en egen identitet, noe som endte med opprør mot ottomanerne i 1876 og endelig frigjøring i 1878 takket være Russland. Plovdiv var et av senterne for den kulturelle oppvåkningen (et annet var Veliko Tarnovo) og det oppstod en spesiell arkitektonisk stil, bulgarsk renessansestil, med flotte og fargerike hus, som gamlebyen i Plovdiv er et godt eksempel på. Det hele minner litt om Veliko Tarnovo men med karakteristiske lokale særtrekk.  

Bulgarsk renessansestil

Hus i Bulgarsk renessansestil

Gamlebyen med sine flotte hus og brostensbelagte gater er et trivelig område å spasere rundt i. I løpet av et par timer rekker man å se det meste utenfra, men det finnes også mye av interesse innendørs. Mange av renessansehusene er gjort om til museer, hvor man kan komme inn og se hvordan velstående bulgarere bodde på 1800-tallet. Typisk har det bodd en forretningsmann eller lokal kjendis i disse husene, så det er ikke akkurat representativt for almuen, men interessant likevel. Et annet høydepunkt er det etnografiske museet med tilholdssted i et av de fineste renessansehusene. Eksteriøret der er ganske fantastisk og museet har også en nydelig hage hvor det er gratis adgang. Rett ved siden av ligger det historiske museet hvor man kan lære mer om den bulgarske renessansen, opprøret mot tyrkerne og frigjøringen.

Etnografisk museum

Etnografisk museum

Plovdivs moderne bydel ligger rett nedenfor gamlebyen og er også forholdsvis trivelig, selv om arkitekturen er mer normal. Sentrum preges av en livlig gågate med mange butikker, og ellers mange restauranter, kafeer og barer. I enden av gågaten ligger ruinene av en gammel romersk stadion, også den oppdaget relativt sent, nemlig i 1923. Bare den ene enden av stadion er gravd ut, men hele anlegget var 240 meter langt og fortsetter under gågaten. Det har vært planer om å grave ut resten, men da vil alt langs gågaten måtte rives, med alle plagene det innebærer for forretningslivet, så det blir neppe noe av.

Rådhuset i Plovdiv

Rådhuset i Plovdiv

I den sydlige enden av gågaten ligger Stambolov-plassen, et åpent torg med fontene, omringet av uterestauranter og Plovdivs elegante rådhus. Dette er oppmøtested for den gratis guidede gåturen som avholdes daglig (to ganger daglig om sommeren), og som jeg sterkt kan anbefale. På turen kommer man forbi mange av de viktigste attraksjonene og har et godt utgangspunkt for senere å utforske byen på egenhånd.

Romerske ruiner

Romerske ruiner

Rett i nærheten finnes også ruinene av det romerske forumet, dvs. det gamle sentrumet til Filoppopolis. Mest bemerkelsesverdig blant disse ruinene er Odeon, opprinnelig et rådhus men senere gjort om til teater. I dag brukes Odeon igjen til kulturelle begivenheter som teater og konserter. Sør for Stambolov-plassen ligger en stor park med trær, hvor det er fint å slappe av, særlig på en varm sommerdag.

Fredagsmoskeen

Fredagsmoskeen med den romerske stadionen i forgrunnen

Plovdiv har selvsagt en rekke ortodokse kirker som er verd å besøke. Ved siden av det etnografiske museet ligger den aller eldste, Konstantin og Helena kirken, som stammer helt tilbake fra år 337. Den er oppkalt etter Konstantin, den første romerske keiseren som bekjente seg til Kristendommen. Som kirker flest er den ødelagt og gjenoppbygget flere ganger. Den utmerker seg med veggmalerier på utsiden og den flotte billedveggen med ikoner på innsiden. Religiøse minner fra den ottomanske perioden finnes også, særlig Fredagsmoskeen som ligger rett ved siden av den romerske stadionen.

Veggmaleri

Dekorasjon utenpå Konstantin og Helena kirken

Alle de seks gjenværende høydene i Plovdiv er verd å ta turen opp på for utsikten over byen. Etter Nebet er kanskje Bunardzhika-høyden den mest interessante. På toppen står et russisk monument fra 1881 til minne om de russiske soldatene som døde under frigjøringen av Bulgaria. Hele høyden er ellers gjort om til en park med mange stier. Her er det trivelig å spasere rundt eller bare slappe av på en benk.

Kirke

Kirke i Plovdiv

Til å være en relativt liten by så er det usedvanlig mange kunstgallerier i Plovdiv. Kunstinteresserte har dermed mye å velge blant, alt fra moderne kunst til religiøse ikoner. Mange av galleriene ligger i den nylig renoverte “bohem-bydelen” Kapana (“Fellen”). Her kan man dessuten få en helt gratis kunstopplevelse bare ved å spasere rundt i gatene, for mange av veggene er dekket av riktig imponerende grafitti. Navnet “Fellen” skyldes forøvrig at det er lett å gå seg vill da de smale gatene har et labyrintaktig preg og går både på kryss og tvers. I det hele tatt er bydelen et artig sted å oppholde seg.

Grafitti

Grafitti i bydelen Kapana

Plovdiv har godt utvalg av kafeer, restauranter og barer. Mat og drikke er dessuten svært rimelig i hele Bulgaria og man får et riktig godt måltid for 60-70 kroner. Av annen underholdning så har Plovdiv flere casinoer. Mest imponerende er 5-stjerners Casino Ritz i utkanten av byen. Imidlertid trenger man jo ikke lenger fysisk oppsøke casinoer for å spille, så lenge man har en smarttelefon. Prøv for eksempel Mobilautomaten.

Gamlebyen

Gamlebyen

Plovdiv har et godt utvalg av rimelige hoteller. Man trenger normalt ikke betale mer enn 2-300 kroner for å få riktig bra standard. Jeg kan anbefale Hotel Dafi som er sentralt plassert med fine rom og hyggelige ansatte. Søk etter overnatting på Booking.com. Det kan også være et godt alternativ å leie en leilighet, for eksempel med Airbnb. (Hvis du ikke er registrert på Airbnb ennå, så kan du registrere deg via denne linken og få en innmeldingsbonus på ca. 300 kr som kan brukes på din første reservasjon). Plovdiv har en flyplass, men det går ingen direktefly fra Norge. Imidlertid er det enkelt å fly til Sofia og derfra reise i underkant av to timer med buss videre til Plovdiv.  Wizzair har direktefly fra Torp til Sofia et par ganger i uken og vil nesten alltid være det beste alternativet. Søk ellers på Skyscanner eller Momondo etter de billigste flybillettene.

The post Plovdiv, Bulgaria appeared first on Reisemagazinet.





Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.